Provocatief coachen: bijnaam geven
Vandaag werd ik toegevoegd aan een nieuwe app-groep genaamd 'Ouders van Roekeloze Zoon'. Onze oudste zoon heeft deze aangemaakt, en ik moet toegeven, hij heeft hiermee aardig wat zelfinzicht getoond. Want ja, roekeloos met geld is hij zeker. De vraag is uiteraard of wij weer even kunnen storten, want als ouders ben je nu eenmaal een geldautomaat voor het leven. Maar wat me echt vreugde gaf, was zijn zelfgekozen bijnaam.
Ik geef mijn cliënten regelmatig bijnamen, en dit helpt enorm bij het aanvaarden van je tekortkomingen en het ondernemen van de juiste actie.
Laat me uitleggen hoe dit werkt: Een bijnaam geven is een provocatieve interventie die je als coach of therapeut kunt toepassen. Het doel is om iemands afwijking in een humoristisch perspectief te plaatsen en het bespreekbaar te maken. De feedbackregels die ik jarenlang hanteerde, zoals "ik zie, ik voel...", leidden bij mij en mijn gesprekspartners alleen tot irritatie. Door lachend te zeggen: "je bent gewoon een roekeloze geldverslindende puber", geef je veel leuker en effectiever feedback. Humor kan ontwapenend werken en versterkt de relatie tussen jou en je gesprekspartner.
Doordat mijn zoon zichzelf de bijnaam 'Roekeloze Zoon' gaf, kon hij zonder al te veel gezichtsverlies om geld vragen. Hij toonde zelfinzicht en de bereidheid om actie te ondernemen: hij vroeg om hulp, maar schetste ook het vooruitzicht dat hij meer gaat werken en op zijn uitgaven zal letten. Dit bracht een grote glimlach op mijn gezicht, en nog beter, ik ben meer geneigd hem te helpen. Hoog rendement dus!
Het valt me telkens weer op hoe belangrijk humor is in communicatie voor een goede relatie en om de fouten die we als mensen nu eenmaal maken te accepteren en er actie op te ondernemen.
Of dit onze oudste zoon nooit meer zal overkomen? Ik vrees van niet, de leercurve van een mens is traag. Maar dat geeft niet, ik verheug me nu al op de naam van de volgende app-groep die hij zal bedenken.