Provocatief coachen techniek
Soms heb je in het verleden acties uitgevoerd waarvan je de impact pas veel later terugkrijgt.
Deze week werd ik gevraagd om een workshop te geven in provocatief coachen bij de Politie. De opdrachtgeefster zei: Ik ken jou van een training waar ik gelijk heb ondervonden hoe de provocatieve aanpak werkt bij een sceptische deelnemer. Je wilde net de sessie beginnen, toen er een dame (laten we haar Bianca noemen) het woord nam in de kring. Ze vroeg zich af wat er nu te lachen valt als je met coaching bezig bent. Ik schijn gezegd te hebben: “Tja ik zie het al, je hebt helemaal geen gevoel voor humor. Maar dan ben je aan het juiste adres, want ik ga in deze middag leren hoe je dit bij jezelf kunt aanboren. Maar ik weet niet of dat er voor jou in zit.”
Bianca zou vervolgens gezegd hebben dat ze zeker wist dat ook zij humor bezat. Een prachtige protest reactie.
Met deze opmerking demonstreerde ik een belangrijke houding die je moet bezitten als je provocatief werkt: De “ja-en” houding.
Ja u heeft gelijk
Goed dat u zo denkt
Laten we er een schepje bovenop doen
Toch is het best eng om zo iets te zeggen. Nu, vele jaren later realiseer ik mij dat het ook verkeerd kan vallen. Het is daarom extra belangrijk dat je veilig bent in jezelf. Dat betekent dat je de uitspraak doet vanuit een plek van acceptatie in jezelf. En het niet zegt om de ander te kakken te zetten. Je doet dit om een cognitieve herkadering te bewerkstelligen. Dat is het allerbelangrijkste wat je moet leren als provocatief coach.