Techniek en emotie

Blog ATD 2015 Amerikaanse conferentie over talentontwikkeling.

Techniek en emotie

Social media

Op het Amerikaanse congres voor Talentontwikkeling kregen we een introductie van de ATD baas Tony Bingham. Naast dat hij de eerste key note spreker Andrea Jung voorstelde, gaf hij ook een inleiding over wat er op dit moment actueel is in trainingsland; Social Learning. Het gebruik van sociale media bij leren.

Sociale media is niet meer weg te denken in deze wereld. Werd de toepassing eerst alleen handig geacht voor de marketing wereld, Tony Bingham vertelt ons dat juist in het land van training en talentontwikkeling we zoveel meer kunnen met Social learning.

We krijgen drie verhalen van bedrijven te zien die vertellen hoe ze mobile learning hebben geïntroduceerd bij hun medewerkers. Waar het interessant wordt is als in een van die verhalen wordt verteld over de problemen met de implementatie.

Jacqueline Burandt van het bedrijf University Health Systems in San Antonio vertelt wat de problemen waren met het introduceren van een mobiele leeromgeving. Het bedrijf had een internet platform gemaakt voor hun medewerkers waarin allerlei video's te zien waren, nieuwe medische instructies werden getoond, je met mede collega's kon chatten en vragen kon stellen die je snel verder konden helpen bij je werk.

Er bleek echter een probleem, medici vonden het in de medische wereld 'not done' om vragen te stellen. Ze zouden maar voor dom en onwetend kunnen worden versleten. Toen ze dit in het filmpje vertelden kon ik me er alles bij voorstellen. Ik heb in een ziekenhuis training gegeven en 'domme vragen stellen' zoals ik ze dat leerde bij een interviewtraining, vonden ze knap lastig. Commentaar achterlaten was ook een issue. Stel dat het commentaar door anderen weer niet slim genoeg gevonden wordt?

De oplossing van University Health systems was simpel maar wel (intern)klantvriendelijk: Overal waar medici gezichtsverlies konden leiden, met een vraag, commentaar of opmerking, kon je dit altijd ook anoniem doen. Zo kon iedereen bepalen of ze met naam en toenaam wilden chatten of niet.

Door deze actie zorgden het bedrijf er voor dat de techniek wel haar werk deed, namelijk instant antwoord op vragen geven. En dit kan mensenlevens redden. 
Het euvel zit 'm in het menselijke gedrag. De techniek bedenkt prachtige leersystemen maar houdt er vervolgens geen rekening mee dat wij mensen emoties hebben. En daardoor worden mooie systemen (deels) onbruikbaar.
Dus als je investeert in een digitale leeromgeving moet je altijd iemand kritisch laten kijken of alle onderdelen ook door de mensen gebruikt worden. En zo niet wat dan de achterliggende reden is. Het zou zo maar kunnen dat daar een interessant stukje menselijk gedrag achter steekt.

Kijk en dat vind ik dan weer leuk als psycholoog, doen wij er ook weer toe!